Aaltjes tegen taxuskevers

Aaltjes tegen taxuskevers

Hoe te bestrijden ?

Taxuskevers komen steeds vaker voor. De taxuskever is een zwartgroene kever met een spitse snuit, ook wel gegroefde lapsnuitkever genoemd.  Chemische bestrijding van de larven van deze plaag is moeilijk en vaak weinig of niet efficiënt. Veiliger en milieuvriendelijker is het om gebruik te maken van nuttige aaltjes om de larven van de taxuskever te bestrijden. Aaltjes zijn niet giftig voor mensen en onschadelijk voor planten. De resultaten hiervan zijn zeer succesvol. Om de taxuskever waar te nemen legt U best een stuk rottend hout neer, en kijkt U best even bij valavond hieronder, deze is reeds vanaf eind mei waar te nemen.

Taxuskever

Taxuskevers zijn uitsluitend ’s nachts actief. Ze vreten ronde happen uit de bladeren, beginnend aan de rand. Hierdoor vermindert de sierwaarde van de plant. Bij struiken en jonge boompjes ontstaat soms schade door vreterij van de taxuskever aan knoppen en de nog zachte bast. Larven van de taxuskever veroorzaken echter de meeste schade. De jonge larven van de taxuskever voeden zich voornamelijk met haarwortels. Oudere larven vreten aan grotere wortels en tasten ook de stengelbasis aan. Hierdoor stopt de groei en wordt de plant geel en verdort ten slotte. Eén taxuskeverlarve kan voldoende zijn om een jonge plant te doen afsterven.

Aaltjes

Bestrijding van de larven van de taxuskever d.m.v. aaltjes.

Wanneer bestrijden : Vanaf eind maart tot eind mei en van augustus tot begin oktober bij een bodemtemperatuur van min. 10 ° C.

Toepassing : Na ontvangst van de aaltjes deze in de koelkast bewaren (5°C) indien U ze niet onmiddellijk gebruikt. Oplossen in water en verdelen over het te behandelen oppervlak. Op een vochtige bodem, die nadien niet mag uitdrogen. Niet in  fel zonlicht toepassen.

Werking : De aaltjes dringen binnen bij de taxuskeverlarve, en voeden zich met de inhoud van de larve. Geïnfecteerde larven verkleuren roserood tot bruin en gaan binnen enkele dagen dood. De aaltjes verlaten de larve en gaan op zoek naar een nieuwe larve. Na 6 weken wordt de optimale bestrijding bereikt. Wanneer er geen larven meer aanwezig zijn kunnen de aaltjes nog ongeveer 4 weken overleven. De aaltjes zelf geven geen schade of overlast in de tuin.

Verenigbaarheid met chemische middelen :

In de bodem kunnen de aaltjes met de meeste chemische middelen gecombineerd worden. Tankmixen van nematoden (aaltjes) met pesticiden zijn uit den boze.

Verpakking : (inclusief duidelijke handleiding)

5 miljoen aaltjes voor 10 m²

10 miljoen aaltjes voor 20 m²

50 miljoen aaltjes voor 100 m²

Het bestellen van de aaltjes

Hier kan je online aaltjes bestellen: klik hier